KENT REHBERİ

• Nöbetçi Eczaneler
• İzmir Hakkında
• Turizm ve Seyahat
• Konsolosluklar
• Muhtarlıklar

HAVA DURUMU

Güneşli 15°C
Güneşli 20°C
Güneşli 20°C
Salı Çarş. Perş.

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

İyi Uykular Pollyanna
Aluşta'dan Esen Yeller-Bir Kırım Türküsü
Gölgenin Gölgesi
Kral Lear
Doktor Moreau'nun Adası

HAFTANIN KİTABI

Talebe

Tara Westover'ın bir doğum belgesi olmadı. Okul kaydı yoktu çünkü hayatında hiçbir sınıfa ayak basmamıştı. Tıbbi dosyası yoktu çünkü babası tıp biliminden ziyade kıyamete inanıyordu.

Çocukluğunda Mormon babasının bağnazlığa, erkek kar


İzmir Ege Mutfağı
İzmir eski bir yerleşim alanı olarak tarihi boyunca çeşitli topluluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu çeşitlilik İzmir’in mutfağına da yansımıştır. İzmir ve çevresinde yaşayan yerleşik ya da göçebe Türkler, İzmirli Rumlar, Levantenler, Sefaratlar, mübadele yıllarında Batı Trakya ve adalardan (Girit, Sakız, Midilli)  gelenler, Makedonlar, Boşnaklar, Arnavutlar, Afrika kökenli Araplar bu kültürün çeşitliliğini oluşturur.
İzmir mutfağına ilk bakışta zeytinyağlı yemekler ön plana çıkar. Zeytin yetiştiriciliğinde büyük bir önem taşıyan İzmir,zeytinyağına önem verir.
 
Zeytinyağı Ege mutfağında ilk sırayı otlarla paylaşır. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, ısırgan, hendibağ, şevketi bostan, radika, deniz börülcesi, hardal otu, eşek dikeni, kenger, kuzu kulağı, enginar, kuşkonmaz, yaban enginarı, arapsaçı, İzmir ve Ege kıyılarının en çok tüketilen otlarından bir kısmını oluşturur.
 
  
 
Temelinde göçebe yaşam ve hayvancılık faaliyetlerinin olduğu süt, süt ürünleri ve ete dayalı olarak şekillenen mutfak kültürüne ise İzmir’in kırsal kesimlerinde rastlanabilir. Tire ilçesinde kuyu tandır ,tire köfte, kaşarlı köfte, karışık et, kızartma, tereyağlı fırında peynir gibi lezzetlere rastlanır. Ödemiş ilçesinde Ödemiş köfte,otlu ve peynirli pide,ekmek dolması,peksimet, kahrat ekmeği gibi lezzetlere rastlanır. Kiraz,Bergama, Bayındır gibi ilçelerde bu tür lezzetler görülür. Düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmez yemeği keşkek de bu ilçelerde sıklıkla rastlanır. Birçok kişinin bildiği yumurta, biber ve domates, bazen soğan da eklenerek yapılan menemen yemeğini ise Konak civarında küçük lokantalarda bile bulursunuz. 
 
Elliden fazla balık çeşidini barındıran Ege Denizi, günümüzde hala aynı çeşitliliğe sahip olmasa da restoranlar, lokantalar ve balık satıcıları aracılığıyla her noktadan erişebilirsiniz. 

 

Bu lezzetleri Foça,Urla,Karaburun,Seferihisar,Çeşme,İnciraltı,Güzelbahçe gibi güzel balık restoranlarının bulunduğu kıyı kesimlerde tüketebilirsiniz. Çipura,levrek, pisi önde gelen ve en çok tüketilen balık çeşitleri arasında yer alır.

Alsancak,Karşıyaka, Bostanlı, Güzelyalı semtlerinde modern kafeler ve restoranlar bulunur. Bu kafelerde İzmir halkı vakit geçirmeyi sever.
 
İzmir sokak lezzetlerine de önem veren ve geniş sokak yemekleri kültürüne sahip olan bir şehirdir .Her sokakta gevrek, boyoz ve kumru satıcıları görürsünüz .Ücretsiz dağıtılan şerbetli ve şerbetsiz yenebilen lokmaya da özellikle Cuma günleri rastlamak oldukça kolaydır.

     

Konak Hisarönü’nün vazgeçilmez lezzeti kelle söğüş de buna dahildir. Konak Kemeraltında hızlı servis edilen deniz ürünleri ve midye de kolaylıkla bulabilirsiniz.  
P
S
Ç
P
C
C
P
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6


Etkinliklerinizi etkinlik@izmir.com.tr
e-posta adresimize gönderin, yayınlayalım..