İzmir Hakkında
Turizm ve Seyahat
Tur Otobüsleri
Oto Kiralama
Taksi Durakları
Önemli Telefonlar
Nöbetçi Eczaneler
Konsolosluklar
Muhtarlıklar
Bankalar
Noterler



Pazar


Pazartesi


Salı



  Zeytinyağlı Yaprak Sarma  
 

Malzemeler:
Asma yaprağı - 150 gram
Su 2 2/3 su bardağı 550 gram
Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gram
Soğan 6 büyük boy 600 gram
Zeytinyağı ¾ su bardağı 150 gram
Çam fıstığı 2 yemek kaşığı 20 gram
Pirinç 1 1/3 su bardağı 240 gram
Şeker 2 tatlı kaşığı 8 gram
Kuş üzümü 2 yemek kaşığı 20 gram
Maydanoz 1 küçük demet 40 gram
Dereotu 1 küçük demet 30 gram
Taze nane 10-15 yaprak 10 gram
Tarçın ¾ tatlı kaşığı 1.5 gram
Karabiber ¾ tatlı kaşığı 1.5 gram
Yeni bahar ½ yemek kaşığı 1 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram
Limon 1 orta boy 100 gram 
 
Hazırlanışı:
Yapraklar yıkanır, sapları ayrılır. Tencereye su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyularak, kaynayınca yaprakların yarısı eklenir, bir kez alt-üst edilerek 4-5 dakika pişirilir, diğer yarısına da aynı işlem yapılır. Haşlama suyu ölçülür, 2 ¾ su bardağına tamamlanır ve bekletilir. Soğan soyulur, yıkanır, ince ince doğranır, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koyulur, kapağı kapatılır, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak 20 dakika öldürülür. Pirinç yıkanır, süzülür, tencereye eklenir, birkaç kez daha çevrilir. Kalan tuz, şeker ve haşlama suyunun 1 ¾ su bardağı sıcak olarak tencereye eklenir, karıştırılır, üzerine kuş üzümü serpilir. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar, 10-15 dakika pişirilir. Diğer yanda maydanoz ve dereotu yıkanır, ayıklanır, ince ince doğranır, nane, baharat ve limon suyu ile birlikte pişmiş pilava eklenip 10 dakika dinlendirilir. Yaprakların damarlı yüzü sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştirilir, bir kenarına hazırlanan içten koyulur, yan kenarları için üzerine katlanır ve sarılır. Yayvan bir tencerenin dibine maydanoz ve dereotu sapları ile, asma yaprakları döşenir, dolmalar dizilir, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapatılır. Kalan haşlama suyu ısıtılır, dolmaların kenarından tencereye eklenir. Kısık ateşte 50 dakika pişirilir. soğuyunca servis tabağına alınır ve dilimlenmiş limon ile süslenir. İsteğe göre çam fıstığı eklenmeyebilir.
 

Besin Değerleri   (1 porsiyon için geçerli değerler):
Enerji                     (441 kalori)
Protein                   5.8 gram
Yağ                         26.0 gram
Karbonhidrat         47.8 gram
Porsiyon Miktarı    6
 

 
Aralık'18
P
S
Ç
P
C
C
P
25
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6