İzmir Hakkında
Turizm ve Seyahat
Tur Otobüsleri
Oto Kiralama
Taksi Durakları
Önemli Telefonlar
Nöbetçi Eczaneler
Konsolosluklar
Muhtarlıklar
Bankalar
Noterler



Cuma


Cumartesi


Pazar





İzmir Yedi İklim Söyleşileri

Katılımcılar :
 

“İzmir'in Mutfağına Yeni Bir Pencereden Bakmak: Sokağın Mutfağı, Şekilleniş ve Süreklilik”

Konuşmacı: Nejat Yentürk

Ebruli Turizm Katkılarıyla

Ayaküstü mutfak, ticari hayatın işlekliğine sahip büyük kentlerde güçlenmiş bir kültür alanıdır. Tarih boyunca bir liman kenti olarak şekillenmiş İzmir, yüzyıldan yüzyıla değişen nüfus kompozisyonuyla renkli ve özgün bir sokak mutfağı meydana getirmiştir. Evlerin dışında şekillenen bu mutfağı, kente dâhil olmuş halklar ortaklaşa meydana getirir. Bugün bir alt kültür olarak görülüp değersizleştirilmeye çalışılan bu alan kenti temsil kabiliyetine sahiptir. Konuşmacı, İzmir'in ayaküstü mutfağını tarihselliği içinde ele alıyor; yenilecek içilecek şeylerin geleneksel tarifleriyle sınırlı kalmadan bunların ortaya çıkış öykülerine; kentin imalathane ve fırınlarından, ustalara ve seyyar satıcılara; arabalı camekânlardan şerbetçi güğümlerine kadar çok boyutlu bir yaklaşımla mutfağın aktörlerinden, geçmişinden, kültüründen söz ediyor.

Koleksiyoncu ve araştırmacı Nejat Yentürk, İzmir kent tarihi, gastronomi tarihi ve kozmetoloji tarihi üzerine çalışıyor. Çalışma alanlarının aynı zamanda koleksiyoncusu. Koleksiyonlarıyla ülke içinde ve dışında açılan birçok sergide katılımcı olarak bulundu ve danışmanlık görevi üstlendi. Bunlardan bazıları: Women in Ottoman Age, Japonya, 2003; Kutsal Dumandan Sihirli Damlaya Parfüm, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, İstanbul, 2005; Koku ve Şehir, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, İstanbul, 2016. Çalışmaları çeşitli süreli yayınlarda yer alan Nejat Yentürk, “Ayaküstü İzmir / Sokak ve Fırın Lezzetleri” başlıklı kitabını 2018 yılında yayımladı.



Aralık'18
P
S
Ç
P
C
C
P
25
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6